söndag 17 oktober 2010

Kan ni hjälpa oss?

Både jag och Niclas älskar Kafka på stranden och andra böcker av Haruki Murakami. Det är inte det som är problemet. Problemet är det att vi inte hittar någon annan författare som skriver böcker som påminner om Harukis.

Har ni något att tipsa oss om? Någon författare som påminner mycket om denna fina herre? Tack!

5 kommentarer:

Mandi sa...

Jag älskar också Murakami!! Har själv letat som en galning efter författare med samma verklighetstrogna historier plus sci-fi inslag. Har fått tips om dessa böcker/författare än så länge: David Mitchell - Ghostwritten, Kobo Abe - The Woman in the Dunes, Jose Saramago - Blindheten, Osamu Dazai, Yoko Ogawa - The Diving Pool och Jonathan Carrolls verk ska ha en väldig "Murakami-stämning".

felicia sa...

på östermalm! bor du också där?

Johanna sa...

Nej, det finns inte! (Okej, det kanske finns men i så fall är jag för novis för att känna till det) Men räcker det med övernaturligheter och pratande katter så finns det ju en del ryskt/inspirerat av ryska folksagor! Typ Mästaren och margarita/Den vidunderliga kärlekens historia som ju båda är cp-bra om ni inte läst dem än. Dock saknar de det filosofiska elementet.

Johanna sa...

ja han verkar skitdryg, och i vissa av hans böcker skiner det igenom men jag vill ändå hävda att det är värt att se igenom fingrarna när det gäller just nämnda bok. Och gällande de mer fantasifulla ryssarna så vet jag egentligen inte utöver bulgakov och tidigare nämnda strugatskij som visserligen är sci-fi och hyfsat osammanhängande. Har dock hört att pusjkin skall ha fått med lite häxor flygandes i mortlar och dylika utflippade grejer men jag har inte läst det själv så jag skall väl inte utge mig för att ha någon koll egentligen. Saramagos Blindheten nämnd ovan är jag sjukt sugen på också!

J sa...

Jag vet inte heller någon som påminner om Murakami (älskar också det jag har läst av honom), men däremot finns ju en värld att upptäcka inom magisk realism. T. ex aprilhäxan av majgull axelsson, hundra år av ensamhet av gabriel garcia marquez (och annat av samma författare), blecktrumman av gunter grass bland mkt annat. Läste en kurs i magisk realism under littvet b-kursen som var väldigt intressant. Dock blev man faktiskt lite mätt på magisk realism.