onsdag 8 december 2010

Bokköpandet är problematiskt

Jag tycker det är skitkul att köpa böcker. Det händer väldigt ofta att jag går till Myrorna och Emmaus. Det är skoj att ha en massa bra böcker. Men på senare tid har jag börjat inse att det måste finnas någon bättre anledning till att hela tiden köpa nytt, läsa, köpa nytt, läsa. Det är verkligen jättekul att gå igenom hyllorna och hoppas på att hitta någonting grymt. Men nu när jag är i flyttartagen för andra gången den här hösten/vintern har jag märkt att böcker jag köpte så sent som i somras inte längre är intressanta och därför lämnar jag tillbaka dem till Emmaus.

En del av dem får naturligtvis stå kvar i hyllorna. Vi snackar främst om Sture Dahlström, Jack Kerouac, Charles Bukowski och på senare tid även Sam J Lundwall, Ray Bradbury och Louis-Ferdinand Céline.

Jag antar att slutsatsen är att när man har läst ganska mycket böcker börjar man sakta inse att det inte går att spara på sig alla grejer man någonsin läst. Favoriterna räcker gott och väl. Är du en aktiv bokletare som köper nya böcker varje vecka kommer du också inse att det inte funkar att ha kvar allt. Går inte.

Därför är jag glad att det i min hylla sakta men säkert börjar växa fram en mindre, men så välsorterad, samling böcker med fina titlar, författarnamn och bokryggar som jag verkligen gillar att titta på.

4 kommentarer:

Jessica (ord och inga visor) sa...

Du har helt rätt! jag har så galet mkt böcker olästa som jag knappt är sugen på att läsa. Helt onödigt slöseri. Men jag ska försöka läsa fler för mig nya författarskap nästa år, då märker jag ju vilka jag gillar och inte och kan rensa.

Jag är en fågel tror jag sa...

Sv: Ja den är otrolig! Har dock inte läst klart den än, känner inte att jag måste plugga istället..

Bianca sa...

Jodå, man kan spara på alla böcker. Jag älskar böcker men min nästa boplats kommer behöva kontor/bibliotek om jag skall få plats, vilket är ok med mig.

Vissa tjejer drömmer om walk-in-closet, jag drömmer om ett eget rum för mina böcker.

JoanaG sa...

I saw you in goodreads, because I am a fan of Patti Smith there, and I came to your blog, I can see it is about books and I would really love to have the chance to read what is here written by you, that's the only problem of languages... still, I guess you will not chance just because of my words I loved to see the pictures with books *ah ah* there aren't a better addiction! I love books!

Joana